Η Ναυτική Ακαδημία Βάρνας.

NAVAL
ACADEMY

ΑΕΝ Βάρνας.

Η Ναυτική Ακαδημία Βάρνας είναι αναγνωρισμένο κρατικό πανεπιστήμιο στη Βουλγαρία και θεωρείται το πιο διάσημο κέντρο εκπαίδευσης Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού των Βαλκανίων.

Οι σπουδές στην Ναυτική Ακαδημία της Βάρνα παρέχουν σύγχρονη εκπαίδευση στη ναυτιλιακή θεωρία και πράξη, τη χρήση νέων τεχνολογιών, δημιουργώντας λαμπρές προοπτικές για τη σταδιοδρομία Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού στους αποφοίτους παγκοσμίως.

Στη Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας σπουδάζουν φοιτητές από όλο τον κόσμο (Γερμανία, Σουηδία, Αμερική, Ρωσία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Ινδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, κ.ά).

Σχολές.

Η Ναυτική Ακαδημία Βάρνας αποτελείται από 4 σχολές:

Όλες οι σχολές της Ακαδημίας προσφέρουν πτυχίο Ανώτατου Πανεπιστημίου Ναυτικής Εκπαίδευσης και ΟΧΙ επιπέδου ΤΕΙ, όπως στις ΑΕΝ της Ελλάδας.

Διεθνής Αναγνώριση.

Τα πτυχία της Ναυτικής Ακαδημίας Βάρνας είναι διεθνώς αναγνωρισμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας και πληρούν όλα τα πρότυπα του STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers). 

Αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ.

Η Ναυτική Ακαδημίας Βάρνας είναι πλήρως αναγνωρισμένη από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) της Ελλάδος και όλες οι σχολές εντάσσονται στο σχετικό άρθρο που αφορά τους επιστημονικούς Κλάδους Τεχνολογικών Επιστημών Μηχανικών. Έτσι οι απόφοιτοι αποκτούν άμεσα δικαιώματα άσκησης επαγγέλματος από το Υ.Ε.Ν σύμφωνα με την υπ’ αριθμών ΑΡ 70/28-11-08 απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (πρώην Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α).

Εγκαταστάσεις.

 • Πλανητάριο για την εξάσκηση ναυσιπλοΐας
 • Σύγχρονες αίθουσες ναυτικής τέχνης
 • Σύγχρονο προσομοιωτή γέφυρας πέμπτης γενιάς
 • GMDSS προσομοιωτή
 • Προσομοιωτές μηχανοστασίου και πινάκων ελέγχου σε πραγματικές διαστάσεις
 • Αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα τένις, κλειστό κολυμβητήριο, βόλεϊ μπάσκετ κτλ.
 • Βιβλιοθήκη με ίντερνετ (WiFi) και αγγλόφωνα βιβλία
 • Εστιατόριο

Η ζωή στη Βουλγαρία.

Το Εκπαιδευτικό Σύστημα: Η Βουλγαρία είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απολαμβάνει μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής κοινότητας. Η Βουλγαρία λαμβάνει μέρος στην συνθήκη της Μπολόνιας και αναβαθμίζει το Εκπαιδευτικό της Σύστημα σε υψηλής ποιότητας με όλες τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Το Κόστος Ζωής: Το κόστος ζωής στη Βουλγαρία είναι αρκετά πιο οικονομικό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται μεταξύ 150€ – 250€/διαμέρισμα, ενώ το κόστος διατροφής και κατανάλωσης είναι εξίσου χαμηλό σε σχέση με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Περίπου 10€ την ημέρα είναι αρκετά για τρία πλήρη γεύματα.

Ο Καιρός: Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι άριστες στη Βουλγαρία. Το κλίμα συμβαδίζει με το Ελληνικό ενώ όλες οι εποχές είναι υπέροχες. Την άνοιξη όλα είναι ανθισμένα, το καλοκαίρι είναι ζεστό, το φθινόπωρο είναι ήπιο και ο χειμώνας δίνει τη δυνατότητα για σκι, καθώς η Βουλγαρία κατέχει τα πρωτεία στο χειμερινό τουρισμό.

Η Ποιότητα Ζωής: Στη Βουλγαρία και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπως η Βάρνα, η παρουσία της ελληνικής κοινότητας είναι αισθητή. Η στάση απέναντι στους Έλληνες είναι φιλική και φιλόξενη, ενώ η βουλγάρικη γλώσσα είναι εύκολη με μεγάλες επιρροές από την ελληνική. Οι επιλογές για έναν φοιτητή είναι πολλές. Υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή, πολλά μουσεία, πίστες για σκι, βουνά για πεζοπορία, παραλίες, φεστιβάλ μουσικής και πολλές ακόμα δραστηριότητες που μπορούν να προσφέρουν σε ένα φοιτητή αξέχαστες εμπειρίες.

Προσβασιμότητα: Με 4 διεθνή αεροδρόμια, η Βουλγαρία απέχει περίπου 2 ώρες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τουρισμός: Πρόκειται για ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο τουριστικό κέντρο που υπόσχεται στον σπουδαστή και στον επισκέπτη πανέμορφες στιγμές, κυρίως στις παραλίες και στα χιονοδρομικά κέντρα της. Τα εντυπωσιακό και άγριο ορεινό της ανάγλυφο την έχει αναδείξει σε ¨Μέκκα¨ των ορεινών σπορ, ενώ ιδιαίτερα ελκυστική την κάνει και η Μαύρη Θάλασσα, στην οποία η Βάρνα, το Μπουργκάς και η Σωζόπολη, εναλλάσσονται με όμορφες παραλίες και απόκρημνα τοπία. Επιπλέον, μπορεί κανείς να απολαύσει θαυμάσια αξιοθέατα και τοπία φυσικού κάλλους σε κάθε γωνιά της Βουλγαρίας. Μαγευτικά ορεινά χωριά στον Αίμο, εξαιρετικές κωμοπόλεις, πλήθος εθνικών πάρκων και βέβαια την μοναδική Κοιλάδα των Ρόδων. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα μεσαιωνικά μοναστήρια της που φωλιάζουν στις πτυχές της Ρίλλα, του Πιρίν και της Ροδόπης.

Πολιτισμός: Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων στη Βουλγαρία είναι ο 3ος μεγαλύτερος στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και την Ελλάδα. Ο επισκέπτης θα βρει ιστορικά μοναστήρια όπως αυτά της Ρίλα, Δρυανόβου, Σοκόλσκι και Σίπκα. Επιπλέον, διάσημα μουσεία είναι το Εθνικό Ιστορικό, το Μουσείο Ντόρκοβο, Πλέβεν και φυσικά το Μουσείο Ψηφιδωτών Ντέβνια. Για μοναδικές αποδράσεις τα μνημεία που προσφέρει η Βουλγαρία είναι τεράστιας πολιτισμικής αξίας όπως το Νεσέμπαρ, ο Ιππέας της Μάνταρα, το Εθνικό Πάρκο Πιρίν και το Φυσικό καταφύγιο Σρεμπάρνα.

Φυσικές Ομορφιές: Για τους λάτρεις της φύσης και του υδάτινου κόσμου, η Βουλγαρία υπόσχεται να δημιουργήσει πολύ δυνατές αναμνήσεις! Από πάρκα σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείς Το Εθνικό Πάρκο Κεντρικού Αίμου, το Φυσικό Πάρκο Σούμενσκο Πλάτο , το Φυσικό Πάρκο Ρούσενσκι Λομ. Από σπήλαια δεν πρέπει να χάσετε το Σπήλαιο Λαιμός του Διαβόλου, Σπήλαιο Μαγκούρα, Σπήλαιο Ντεβετάσκα και το Σπήλαιο Μπάτσο Κίρo. Από παραλίες και τουριστικά θέρετρα, ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές περιόδους θα πρέπει να επισκεφθείτε τη Ρουσάλκα, το Πρίμορσκο, την Ακτή του Ηλιου και την Χρυσή Άμμο. Τέλος δεν πρέπει να παραλείψετε τους μοναδικούς φυσικούς σχηματισμούς όπως αυτός των Επτά Λιμνών της Ρίλας, τα Πέτρινα Μανιτάρια, οι Βράχοι του Μπελογκρατσίκ και το Ζλάτνιτε Μόστοβε.

Η Βάρνα.

Με μια ματιά: Η Βάρνα με πληθυσμό 334.781 άτομα είναι η πιο φωτισμένη και σύγχρονη πόλη της Βουλγαρίας που μετατρέπεται σε μια καλοκαιρινή πρωτεύουσα με εντυπωσιακά αξιοθέατα και πλούσια ιστορία! Είναι χαρακτηριστικό ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η πόλη τριπλασιάζει το πληθυσμός της. Το μικτή πλήθος των φιλοξενούμενων καταλαμβάνει τους δρόμους, καταστήματα, καφέ-μπαρ και εστιατόρια είναι έτοιμα να προσφέρουν στους κατοίκους και επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες. Τη νύχτα δημιουργεί πολύχρωμες λάμψει που προσδίδουν μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα και μια μαγνητική γοητεία στα κτίρια της.

Ο καιρός στη Βάρνα: Η Βάρνα έχει υγρό υποτροπικό κλίμα. Το καλοκαίρι αρχίζει στις αρχές Μαΐου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι ποικίλουν μεταξύ 18-21 °C τη νύχτα και 25-35 °C την ημέρα. Χιόνι μπορεί να πέσει Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο και σπανίως το Μάρτιο.

Αξιοθέατα: Πλούσια σε Αξιοθέατα και πολιτισμό η Βάρνα είναι ένας προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που προσδίδουν μια ιστορική μεγαλοπρέπεια. Συγκεκριμένα θα βρείτε:

 • το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βάρνα
 • τα Ρωμαϊκά Λουτρά
 • το Πάρκο Μουσείο της Μάχης της Βάρνας
 • το Ναυτικό Μουσείο στην Ιταλική Βίλα Ασαρέτο
 • το Εθνογραφικό Μουσείο

Δραστηριότητες & Πολιτισμός: Μια μεγάλη πόλη όπως η Βάρνα δεν θα μπορούσε να μην έχει και τις ανάλογες εγκαταστάσεις ώστε να ψυχαγωγήσει κάθε είδος φοιτητή, προσφέροντας δεκάδες επιλογές για μικρές αποδράσεις όπως:

 • Ο ‘Θαλάσσιος Κήπος’ είναι το παλαιότερο και ίσως το μεγαλύτερο πάρκο στην πόλη
 • Το Ενυδρείο της Βάρνας και το Δελφινάριο Φέστα
 • το Αστεροσκοπείο και το Πλανητάριο Νικόλαος Κοπέρνικος
 • το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
 • Το ερπετάριο, ο ζωολογικός και ο αλπικός κήπο
 • Το παιδικό πάρκο ψυχαγωγίας με τη λίμνη
 • Το παγοδρόμιο της Βάρνας