Διεθνείς Σχέσεις και Σπουδές Ανατολικής Μεσογείου (MA στην Αγγλική)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ.
Διάρκεια Σπουδών
3 εξάμηνα
Μέθοδος Φοίτησης
Τίτλος Σπουδών
Κόστος
6.300€
Γλώσσα Διδασκαλίας
Αγγλική
Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)
90
Περιγραφή
Περιγραφή Προγράμματος
Γενικοί Στόχοι του Προγράμματος
Σκοπός του Προγράμματος είναι να παράσχει τη δυνατότητα για εμβάθυνση και εξειδίκευση στη γνωστική ενότητα που συγκροτείται από τα γνωστικά αντικείμενα/πεδία των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Πολιτικής Επιστήμης και άλλα αντικείμενα που εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών.
Η συστηματική, μεταπτυχιακού επιπέδου κατάρτιση στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο εφόδιο για άτομα που στοχεύουν να εργαστούν σε πλήθος τομέων, οργανισμών και επαγγελμάτων. Ενδεικτικά, τα εφόδια που θα αποκομίζουν οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα είναι χρήσιμα:
- Σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα (π.χ. υπηρεσίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα Υπουργείων Εξωτερικών, όπως το Διπλωματικό Σώμα, Άμυνας, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, Εμπορίου κ.α.)
- Σε πολυεθνικές εταιρείες, κύρια δε σε εταιρείες με διεθνή δικτύωση και ανάγκη παρακολούθησης των τάσεων που αναπτύσσονται στα πλαίσια του διεθνούς συστήματος
- Σε Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών)
- Σε ακαδημαϊκά ιδρύματα
- Σε ερευνητικά κέντρα
- Σε Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς, διεθνούς ή εθνικής εμβέλειας.
Γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη του επιπέδου γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μεταπτυχιακών φοιτητών στα προαναφερθέντα γνωστικά αντικείμενα, με βασικό άξονα τη συνειδητοποίηση (α) του πολυδιάστατου χαρακτήρα των θεμάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και (β) της «υπεραξίας» που κομίζει η θεωρητικά εμπεριστατωμένη και η μεθοδική, πολύπλευρη προσέγγιση των θεμάτων.
Βασικό πυλώνα της εκπαιδευτικής προσέγγισης αποτελεί ο συνδυασμός της θεωρητικής με την πρακτική διάσταση των ζητημάτων που ανακύπτουν στη γνωστική ενότητα των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Σπουδών και η ανάπτυξη της ικανότητας για θεωρητικά στέρεη αλλά και πρακτικά αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
Από τη σκοπιά των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις διάφορες διαστάσεις και φαινόμενα που άπτονται του ευρύτερου πεδίου της διεθνούς πολιτικής, ως επίσης και στην ευρωπαϊκή διάσταση των ζητημάτων και στη διασύνδεσή τους με τις προκλήσεις, τις αδυναμίες αλλά και την προοπτική της ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής «ολοκλήρωσης».
Ειδικοί Στόχοι του Προγράμματος
- Πρώτος ειδικός στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές είναι η αφομοίωση των βασικών εννοιών που εμπίπτουν στα πλαίσια της γνωστικής ενότητας του προγράμματος, όπως π.χ. το διεθνές σύστημα, η διεθνής συνεργασία, η διεθνής οργάνωση, η περιφερειακή ολοκλήρωση, η διεθνής και εθνοτική σύγκρουση, η διεθνής ασφάλεια κ.α. Η κατανόηση των παραπάνω εννοιών αποτελεί sine qua non όρο για την εις βάθος προσέγγιση πολύπλοκων προβλημάτων, όπως λ.χ. η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η κυμαινόμενη πορεία της στο χρόνο, η πολιτική, οικονομική και κοινωνική διάσταση των διακρατικών σχέσεων, οι ενδοκρατικές, διεθνείς και περιφερειακές συγκρούσεις, ο πόλεμος ως διαχρονικό φαινόμενο στα πλαίσια της διεθνούς πολιτικής, η τρομοκρατία, η ενεργειακή εξάρτηση και ενεργειακή ασφάλεια κ.α. Έμφαση δίνεται στα ζητήματα που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην ιδιότητά της ως κράτος ευρισκόμενο στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
- Δεύτερος ειδικός στόχος του Προγράμματος είναι η παροχή των αναγκαίων γνώσεων γύρω από τις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις και γύρω από τον κείμενο ερευνητικό πλούτο σε σειρά γνωστικών αντικειμένων, όπως η θεωρία διεθνών σχέσεων, η ευρωπαϊκή και περιφερειακή ολοκλήρωση, η διεθνής πολιτική οικονομία, η διεθνής ασφάλεια, οι ασύμμετρες απειλές, οι συγκρούσεις κ.α. Το Πρόγραμμα είναι διαρθρωμένο με τρόπο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξειδικευτούν στους τομείς τους ιδιαίτερου ενδιαφέροντός τους, αφού όμως θα έχουν προηγουμένως αφομοιώσει τις βασικές έννοιες και την θεωρητική ποικιλομορφία της γνωστικής ενότητας του προγράμματος, ως επίσης και τις βασικές αρχές της μεθοδικής έρευνας.
- Τρίτος ειδικός στόχος του προγράμματος είναι, με το πέρας των σπουδών τους, οι φοιτητές να έχουν αποκτήσει ευρεία γνώση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης του διεθνούς συστήματος κατά τον 20ο και 21ο αιώνα, ως επίσης και των βασικών πτυχών του μεταβαλλόμενου διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος. Πτυχές όπως ο ρόλος του δικαίου, της διπλωματίας, των ιδιωτικών και μη κυβερνητικών φορέων, των διεθνών οργανισμών, καθώς και της σχετικής πολιτικής και οικονομικής ισχύος των κρατών αποτελούν βασικούς παράγοντες της εν λόγω γνώσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η δυνατότητα ακαδημαϊκά επαρκούς πρακτικής εφαρμογής της κτώμενης γνώσης τόσο σε επίπεδο ερευνητικής παραγωγής, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής ενασχόλησης.
Προοπτικές Σταδιοδρομίας
Ενδεικτικά, τα εφόδια που θα αποκομίζουν οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα είναι χρήσιμα:
- Σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα (π.χ. υπηρεσίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα Υπουργείων Εξωτερικών, όπως το Διπλωματικό Σώμα, Άμυνας, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, Εμπορίου κ.α.)
- Σε πολυεθνικές εταιρείες, κύρια δε σε εταιρείες με διεθνή δικτύωση και ανάγκη παρακολούθησης των τάσεων που αναπτύσσονται στα πλαίσια του διεθνούς συστήματος
- Σε Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών)
- Σε ακαδημαϊκά ιδρύματα
- Σε ερευνητικά κέντρα
- Σε Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς, διεθνούς ή εθνικής εμβέλειας.
Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές
Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να γίνουν δεκτοί σε σπουδές τρίτου κύκλου (Διδακτορικές Σπουδές)
Εισδοχή
Κριτήρια Εισδοχής
Ελάχιστη προϋπόθεση για εισδοχή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αποτελεί η κατοχή πτυχίου (Bachelor’s Degree), από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο.
Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να πληρούν και τα ακόλουθα κριτήρια εισδοχής και να υποβάλουν τα ακόλουθα έγγραφα:
- Βιογραφικό σημείωμα.
- Δύο Συστατικές Επιστολές από πρόσωπα που γνωρίζουν τον υποψήφιο.
- Προσωπική Δήλωση: Μια επιστολή στην οποία θα αναφέρονται οι επιμέρους ικανότητες και δυνατότητες του υποψηφίου, το βιογραφικό του, καθώς επίσης οι προσδοκίες του από το πρόγραμμα και ο τρόπος με τον οποίο θα τον βοηθήσει στην προσωπική ανέλιξη και στην ανάπτυξη της καριέρας του.
- Kαλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας (βλ. πιο κάτω)
- Η γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας θεωρείται προσόν
Επαρκής Γνώση Αγγλικής Γλώσσας
Οι φοιτητές πληρούν τις απαιτήσεις για την αγγλική γλώσσα, εάν η γλώσσα διδασκαλίας του πρώτου τους πτυχίου ήταν η αγγλική. Σε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό TOEFL με ελάχιστο βαθμό 550 paper-based ή 213 για εξέταση computer-based, ή Internet-based TOEFL (iBT) με βαθμολογία τουλάχιστον 79-80 ή GCSE “O” Level με ελάχιστο βαθμό “C” ή IELTS με βαθμολογία 6.5 ή επιτυχία στις κατατακτήριες εξετάσεις αγγλικής γλώσσας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επίπεδο ENGL-100. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει μαθήματα Αγγλικών όλων των επιπέδων, βοηθώντας τους φοιτητές να φτάσουν στο επίπεδο που απαιτείται για εισδοχή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση του μαθήματος αποτελείται συνήθως από μια τελική εξέταση και συνεχή αξιολόγηση. Η συνεχής αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενδιάμεση εξέταση, μελέτες, και συμμετοχή στην τάξη.
Η βαθμολογία υπολογίζεται βάσει του βάρους της τελικής εξέτασης, της συνεχούς αξιολόγησης και της πραγματικής αριθμητικής βαθμολογίας που λήφθηκε σε αυτές τις δύο αξιολογήσεις. Με βάση την βαθμολογία των μαθημάτων υπολογίζεται ο μέσος βαθμός του εξάμηνου (GPA) ενός φοιτητή καθώς και ο γενικός μέσος όρος (CPA).
Αποφοίτηση
Ο φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει 90 ECTS καθώς και όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) είναι 2.0. Παρά το γεγονός ότι με το βαθμό ‘D-‘ το μάθημα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ο απαιτούμενος μέσος όρος είναι το ‘C’ για να επιτευχθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) 2.0.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές στοχεύει σε μαθησιακά αποτελέσματα τα οποία θα καθιστούν τους απόφοιτους ικανούς να αξιοποιήσουν τα γνωστικά και μεθοδολογικά εργαλεία που θα έχουν αποκομίσει, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται πρακτικής φύσεως προβλήματα και ζητούμενα μέσα από στέρεη, θεωρητικά «ενημερωμένη» προσέγγιση (ενότητα θεωρίας και πράξης, προς όφελος της καινοτομίας και της πρακτικής αποτελεσματικότητας).
Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να:
- Αξιολογούν κριτικά τις βασικές τάσεις και εξελίξεις στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών
- Αξιοποιούν αποτελεσματικά ερευνητικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκών Σπουδών και ΚοινωνικώνΕπιστημών
- Ασχοληθούν άμεσα με την πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου κλάδου σπουδών και τη σχέση που έχει με άλλα θέματα
- Εμπλέκονται σε συζητήσεις γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο σπουδών
- Συζητούν για την πρόσφατη παγκόσμια ιστορία και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με ευφυή και αναλυτικό τρόπο
- Εντοπίζουν ανεξάρτητα, αναλύουν και αξιολογούν πολύπλοκα θέματα που άπτονται των Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών, χρησιμοποιώνταςποικιλία θεωρητικών προσεγγίσεων και μεθοδολογικών εργαλείων
- Αξιολογούν την πολυπλοκότητα του πεδίου και αναλύουν συναφή ζητήματα, τόσο προφορικά όσο και γραπτά, καθώς και να οργανώνουν και να κατευθύνουν συζητήσεις σχετικά με ζητήματαδιεθνούς χαρακτήρα
- Αναλύουν, ερμηνεύουν και προβληματίζονται επί των βασικών τάσεων που αναπτύσσονται στα πλαίσια της διεθνούς πολιτικής
- Προβαίνουν σε κριτική ανάλυση των προϊόντων έρευνας που εμπίπτουν στον τομέα σπουδών του προγράμματος
- Κατέχουν και χρησιμοποιούν δεξιότητες νέων τεχνολογιών για (επεξεργασία κειμένου, διαδικτυακή διάδραση, ηλεκτρονική ταχυδρομείο) ως εργαλεία μελέτης και επικοινωνίας
- Κατέχουν οργανωτικές και αναλυτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ερευνήσουν με επιστημονική επάρκεια διεθνή φαινόμενα, με ελάχιστη καθοδήγηση
- Χρησιμοποιούν αποτελεσματικά βιβλιοθήκες, βιβλιογραφικό υλικό και προϊόντα ακαδημαϊκής έρευνας
Δομή Προγράμματος
Section: A Core Requirements
ECTS: Min. 60 Max. 60
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
MIR-500DE | Theory of International Relations | 10 |
MIR-515DE | Eastern Mediterranean History and Politics | 10 |
MIR-520DE | International Political Economy | 10 |
MIR-535DE | Law of the Sea and International Law | 10 |
MIR-545DE | Eastern Mediterranean Energy Geopolitics | 10 |
MIR-551DE | Politics in the Middle East | 10 |
Section: B Electives
ECTS: Min. 30 Max. 30
Notes: Students that undertake MIR-694DE cannot undertake separately MIR-662DE.
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
MIR-612DE | Case Studies in Conflict Analysis | 10 |
MIR-627DE | Greek-Turkish Relations and Cyprus | 10 |
MIR-655DE | The EU and the South-Eastern Mediterranean | 10 |
MIR-660DE | Special Topics | 10 |
MIR-662DE | Research Methodology | 10 |
MIR-688DE | Terrorism and Other Forms of Asymmetric Threats | 10 |
MIR-694DE | Thesis | 30 |
Section: C Unallocated Courses
ECTS: Min. 0 Max. 0
Μαθήματα ανά εξάμηνο
Semester 1
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
MIR-500DE | Theory of International Relations | 10 |
MIR-510DE | Modern European History and Politics | 10 |
MIR-520DE | International Political Economy | 10 |
Semester 2
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
MIR-570DE | European Integration | 10 |
MIR-614DE | Terrorism in the New Millennium | 10 |
Semester 3
Course ID | Course Title | ECTS Credits |
---|---|---|
MIR-641DG | Διεθνής Ασφάλεια και Ενεργειακοί Πόροι | 10 |
MIR-600DG | Σύγχρονα Ευρωπαϊκά Ζητήματα | 10 |
MIR-612DG | Μελέτες Περιπτώσεων στην Ανάλυση Συγκρούσεων | 10 |
ΚΥΠΡΟΣ
"*" indicates required fields
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC), με περισσότερους από 14,000 φοιτητές από 100 χώρες του κόσμου, αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κύπρου.